Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

28 augusti 2007

Skapa opinion i den lokala pressen

Att skriva en insändare i den lokala tidningen är ett vapen som många personer väljer att ta till när de känner sig utsatta för oförätt eller bara är allmänt uppretade. Hur effektivt denna åtgärd är för att få en förändring till stånd kan givetvis diskuteras. En sak är dock säker - väldigt många människor läser insändarspalterna. För att väcka största möjliga sympatier för din sak kommer här ett tips på hur du slugt kan föra fram din poäng.

Problemet: Låt oss säga att du under din regelbundna joggingtur upplever att de hundägare som också använder spåret slarvar med att plocka upp bajs efter sina djur. Detta irriterar dig. Genom att skriva en insändare om detta problem riskerar du att framstå som en gnällspik till hundhatare som inte får särskilt mycket sympatier hos läsarna.

Gör istället så här: Ett mycket mer effektivt sätt för att skapa opinion är att skriva en insändare där du istället tar hundägarnas parti. Du beskriver målande hur upprörande du tycker det är att du som hundägare ska tvingas trängas med en massa motionärer i spåret när du är ute och rastar din vovve. Din stackars hund blir ju alldeles stressad av en massa joggare som viner förbi när denne ska utföra sina behov, berättar du med inlevelse samtidigt som du föreslår någon form av förbud mot motionärer i spåret.

Sannolikheten att många av dina likasinnade motionärskompisar ska känna sig provocerade av en sådan insändare och skapa ett ramaskri är därefter ganska stor. Du behöver nu inte längre föra kampen mot hundbajset helt på egen hand utan har lyckats mobilisera en stark opinion för din sak i den lokala pressen.

Korsa gatan och klara dig undan böter

Att gator endast ska korsas vid de ställen där det finns övergångsställ är någonting som vi fått lära oss sedan barnsben. Ibland känner man sig ändå busig och korsar gatan trots vid ställen där det inte finns något övergångsställ. Det kan i sådana lägen vara bra att känna till följande tips.

Lagen - i det här fallet Trafikförordningens (1998:1276) 7 kapitel, 3§ - säger att "fotgängare ska använda övergångsställe om sådant finns i närheten". Annars kan det bli böter av farbror Polisen.

Vad betraktas som "i närheten" kan vara svårt att veta. Skulle du ha oturen att bli haffad när du olovligt korsar gatan kan det vara bra att känna till att ett rättsfall från 1968 där en person som korsade gatan 50 meter från ett övergångsställe slapp böter.

Detta kan tolkas som att det - åtminstone för din plånbok - är tämligen riskfritt att korsa en gata om du befinner dig 50 meter från övergångsstället. Kanske kan du komma undan med färre meter också, men då tar du chansen att bli huvudfiguren i ett nytt rättsfall.

27 augusti 2007

Rengör grillen med staniolfolie

Sommaren är förknippad med sol, bad, grillning och skoj. När man mitt i den bistraste vintern tänker tillbaka på sommarens grillfester så är rengöringen av grillen inte direkt det som man minns. Men att rengöra det av ingrillat fett smutsiga gallret kan vara en nog så seg uppgift.

Genom att använda staniolfolie att skrapa loss smutsen ger du digsjälv bättre förutsättningar än vad något mirakeldiskmedel någonsin kan lova för att få gallret rent och fint.

Uttnyttja god tajming för att ge utlopp för din snikenhet

Att ”gratis är gott” känner de flesta till. ”Två för en” smakar säkert inte heller så dumt. Lär dig genom detta tips känna igen de situationer där endast den grad av skam du har i kroppen sätter gränsen för vilka kap som kan göras på mer eller mindre inkuranta varor.

När en försäljare befinner sig utanför sitt vanliga försäljningsställe dit han eller hon har kånkat ett gäng varor – oftast med ett bäst-före-datum som i någon mening närmar sig med stormsteg – så är det smashläge för detta tips. Exempel på sådana situationer är korvhandlare på fotbollsmatcher eller gräddbullsförsäljare på marknader.

Låt oss använda typexemplet med korvhandlaren på en allsvensk fotbollsmatch. När domaren i andra halvlekens sista minuter börjar snegla på sin klocka för att se hur mycket tilläggstid som är kvar ger det dig en signal att det är dags att bege sig till arenans korvkiosk. Väl framme lägger du lagom nonchalant fram ditt erbjudande att köpa två korvar till priset av en för att hjälpa korvhandlaren att få slut på sitt lager. Har korvhandlaren korvar kvar – och du får honom eller henne att tro att du är sådär lagom sugen på korv - så är chanserna goda för att du ögonblicket senare står med en smal grillad i var hand.

Observera: En varningsflagga bör höjas då detta tips är förenat med en del risker. Om du väljer att sätta detta tips i system så är faran för för följande två scenarion påtaglig:

1) Korvhandlaren har redan sålt slut på sitt lager när du i slutet på andra halvlek kommer med ditt erbjudande.

2) Efter att lyckosamt ha genomfört detta tips ett antal gånger så hamnar du i ett korvberoende. Korvätning blir alltså en form av betingat beteende i samband med fotboll. Det är i denna stund som det är korvhandlarens tur att triumfera. Likt en knarklangare har han eller hon dig plötsligt i sitt grepp och upptäcker att du mycket väl skulle kunna tänka dig att betala mycket bra för att få stilla ditt begär i form av en efterlängtade varmkorv.

26 augusti 2007

Putsa fönster med en dagstidning

Från en händig hallänning har vi fått ett tips som förenklar för dig som tycker om spegelblanka rutor på din bostad. Ett välkänt faktum är att det kan ta tid att öva upp sina färdigheter med fönsterskrapan till den grad att rutorna är perfekt blanka utan märken eller strimmor av smuts efter slutfört arbete.

Vill du inte anlita en fönsterputsarfirma, men ändå strävar efter en tip-top putsning, bör du prova att använda en dagstidning för att torka av de tvättade rutorna. Ett tips som är både praktiskt och bra ur miljösynpunkt då dagstidningen ges en dubbel chans till ”recycling” innan den slutligen hamnar i pappersåtervinningen.

Värt att notera: Det krävs en dagstidning för utförandet av dessa tips. Enligt uppgift så lyckas tidningar som Kalle Anka, Hänt i Veckan eller med sitt glansigare papper inte riktigt fixa biffen.

25 augusti 2007

Fråga om dröjsmål på ett finare sätt

Finns det något segare än att sitta vrålhungrig på en restaurang och vänta på sin mat efter att ha gjort sin beställning för en halv evighet sedan?

Ja, givetvis finns det massvis av saker som är betydligt segare än detta.
Att få vänta några minuter extra på sin måltid är faktiskt så nära ett betydelselöst i-landsproblem som det går att komma. Men inte desto mindre kommer här ett användbart tips på hur du kan uppmärksamma servitören på att du är missnöjd med restaurangens dröjsmål utan att framstå som snorkig eller otrevlig - och därmed inte bränna dina chanser till bra service.

Gör på följande sätt: Påkalla servitörens uppmärksamhet och fråga vänligt om du skulle kunna få lite mer is till drickan i ditt glas samtidigt som du diskret visar att den befintliga isen har smält. Servitören kommer då omedelbart att förstå att du egentligen undrar varför din mat inte kommit in ännu, trots att det var längesedan du beställde (om inte annat så hjälper symboliken med den smälta isen till med detta). Han eller hon kommer dock att vara tacksam över att du inte beter dig snorkigt och respekterar dennes stressiga situation. Därför kommer du att antecknas som en vän i servitörens mentala bok och han eller hon kommer därför att se till att hädanefter blir den gäst som det blir viktigast att hålla på gott humör.

Observera: Det kan vara av stor strategisk betydelse att använda sig av detta tips. För om du istället vresigt skulle fråga om varför din beställning dröjer så länge (vilket ju är lätt hänt närman är hungrig och gnällig) skulle servitören göra bedömningen att du är så pass uppretad att förhoppningen om bra dricks redan har försvunnit all världens väg. Detta skulle således med största sannolikhet resultera i att du betraktas som ”körd” i detta avseende och du kan lika gärna vänta tills du fått ännu fler grå hårstrån.

23 augusti 2007

Fixa glipan mellan två partytält med ett stuprör

Är det någonting som vi genom åren har tvingats vänja oss så är det regniga Midsommar-aftnar. Tillsammans med evenemang som jubileumsfödelsedagar och andra aktiviteter som kräver mycket plats så envisas vi denna högtid med att sitta utomhus – detta trots att himlen öppnat sig totalt och regnet fullkomligt öser ned. Om SMHI på förhand har förutspått regn så har människans självbevarelsedrift drivit fram ett finurligt sätt att trots ösregn kunna garantera en fest utomhus.

Denna lösning stavas – jodå, ni gissade det – PARTYTÄLTET!

Tillvägagångssättet brukar vara att ett partytält av lite mindre modell inhandlas. Skulle det i framtiden bli aktuellt med en större fest så går det ju alltid att köpa till ett extra tält – eller varför inte rent av låna grannens och koppla samman med det man redan har. En praktisk lösning som man är mycket belåten med tills det att gästerna upptäcker att det är nästintill omöjligt att få glipan mellan de båda tälten att hålla tätt.

I praktiken så innebär detta att Nettan och Hasse, eller vilka personer det nu var som drog nitlotten att sitta under glipan i taket mellan de båda hopsatta tälten, snällt får finna sig i att med jämna mellanrum bli neddroppade - eller ibland fullkomligt nedduschade - av kallt regnvatten.

Men hädanefter så är ofrivilligt blöta middagar för dem som sitter i närheten av denna glipa ett minne blott. I några snabba ryck kan du med hjälp av detta tips nämligen stoppa det ovälkomna läckaget. Genom att montera ned en närbelägen stupränna som du fäster i tältets ställning rakt under den läckande glipan samlar du upp dropparna och leder dem till annan plats - problemet löst!

Fotnot: Detta är ett tips har praktiskt skördat stora framgångar i pressade lägen. Att det krävdes en ingenjör för att få idén att lämna idéstadiet och omvandlas till en praktiskt stabil konstruktion ser vi inte som någon större överraskning. Därmed tackar vi Rolf Lundin för hans flinka fingrar i monteringsarbetet.

Sudda ut misstag du trodde var osuddbara

Om du aldrig varit med om att av misstag skriva med permanent - icke vattenlöslig - penna på en whiteboardtavla när du trodde att du skrev med en vattenlöslig variant så räck upp en hand. Nej, vi trodde inte det heller.

Att stå där med lång näsa efter att ha skrivit något mer eller mindre begåvat på den vita tavlan som plötsligt inte går att sudda ut är en känsla som förmodligen 99,9 procent av det svenska folket någon gång har känt. I ett vips inser man att handlingsalternativen hastigt och mindre lustigt begränsats till två:

Antingen så låter man anteckningarna stå kvar för allmän framtida beskådan, eller så kallar man på en vaktmästare eller lokalvårdare och inväntar en rejäl utskällning. Möjligen kan en kombination av de båda alternativen vara aktuell.

Men bara lugn. Ett enkelt litet trick kan lätt lösa biffen. Allt du behöver är en vattenlöslig whiteboard-penna och en suddsvamp.

Så här gör du: Stryk den vattenlösliga pennan med små gnuggande rörelser över de streck som skrivits med den permanenta pennan. Du märker snart att den permanenta färgen löses upp när den kommer i kontakt med den vattenlösliga pennan. Efter hand som detta sker kan du enkelt torka bort de permanenta strecken med suddsvampen. Voila! Tavlan är som ny!

Fotnot: Detta trick har ärvts från lärare till lärare från generation till generation. De har skickligt lyckats bevara hemligheten från utomstående. I och med detta tips släpper i grisen ur säcken, eller vad man nu kan kalla det, och gör denna vetenskap tillgänglig för den stora allmänheten.

Ställ de rätta frågorna för att få de svar du vill ha

En fråga kan ställas på så många olika sätt. Uttrycket "som man ropar får man svar" stämmer faktiskt ganska bra. Beroende på hur man väljer att ställa en viss fråga kan man i stor utsträckning påverka vilket svar man får i retur.

Låt oss ta ett exempel: vi antar att du är en student som vill käka lunch på en restaurang. Du är dock osäker på om restaurangen erbjuder studentrabatt. Du tror dig veta att restaurangen tidigare har erbjudit studentrabatt, men just vid detta besöket så märker du att den skylt brukade deklarerade restaurangens rabatterade priser för studenter nu är borta.

Du bestämmer dig för att ställa följande fråga till personen som välkomnar dig i dörren:
- Ni har inte studentrabatt längre va?

Sannolikheten för att svaret kommer att bli negativt är överhängande.

Du väljer istället att formulera dig på följande sätt:
- Eftersom ni har studentrabatt här så jag skulle gärna vilja utnyttja den.

Du har nu lockat personen du pratar med att ge ett positivt svar. Dina chanser att få studentrabatt (även om den i själva verket kanske inte längre existerar) har ökat dramatiskt.

Brasklapp: Det har visat sig att ju närmare ägaren till restaurangen personen man möter i dörren är, desto större är sannolikheten till ett positivt svar om man använder sig av detta knep. Ibland så har ägaren gett strikta order till sina anställda om att studentrabatten under inga omständigheter gäller längre och då är spelutrymmet tämligen begränsat.

22 augusti 2007

Bli duktig på att prata danska

En förvånansvärt stor andel av svenska folket, kanske främst de som inte är bosatta i landets södra delar, brukar uppge att de har förtvivlat svårt att förstå danska. Förvisso tycker de att danskarna och deras språk ger ett gemytligt intryck – men att förstå de obegripligheter som kommer ur danskarnas mun när de pratar tycks vara som förgjort.

Vad inte många känner till är att det finns ett enkelt knep för att i ett ögonblicks verk bli relativt duktig på att prata danska (!).

Saken är nämligen den att danskarna har en extrem förkärlek för att använda sig av engelska låneord. Är man bara hyfsat duktig på engelska så är det möjligt att konstruera ganska avancerade meningar, slänga in något danskt ord lite här och där och sedan uttala det hela med dansk accent – och vips så kan man ta sig runt i Köpenhamn, Odense, Roskilde eller annan valfri dansk stad och njuta av att kunna kommunicera med den lokala befolkningen.

För att illustrera detta demonstrerar vi nedan med ett exempel på en lång dansk mening som i hög grad är baserad på engelska låneord. Glöm inte att uttala den med dansk accent. De engelska låneorden är kursiverade.

Hi guys! Jeg heder Mads, jeg arbejder med computerssoftware, hardware og internet. Denne weekend ska jeg på holiday med min teenager

Översättning: ”Hej gänget! Jag heter Mads, jag arbetar med datorer – mjukvara, hårdvara och internet. Denna helgen ska jag på semester med min tonåring”

Skaffa dig en gratis fylla på casinon utomlands

Och så dags för ett internationellt tips. Saken är den att stora casinon, i synnerhet i de stora casinon som finns på de fåtal ställen i USA där gambling är lagligt, vill öka sina gästers välbefinnande (och måhända omdöme) för att få dem att spela mer. Ett del av detta koncept är att besökarna i casinot dricker gratis. Beställ en Dry Martini, Cuba Libre eller vilken drink du nu känner för till ingen annan kostnad än den summa som ditt samvete känner att du måste ge i dricks till servitören och testa på en förfest i en lite udda mer eller mindre glamourös miljö.

Generaliserbarhet: Ganska liten då det kräver att en utlandsresa för att kunna omsätta detta tips i praktiken. Sveriges tre casinon har ännu inte – och kommer i ärlighetens namn förmodligen aldrig heller att anamma denna drinkgenerositet. Väl i utlandet så må alkoholen kanske inte vara den största utgiften du kan spara in på, men gratis tycks vara gott och detta tips bör väl testas.

Varningstext: Onekligen så vet ju casionägarna vad de sysslar med och om du inte håller i hatten så är risken att du super dig full, tappar omdömet och spelar bort semesterkassan överhängande. En risk du bör ha med i kalkylen.

21 augusti 2007

Hitta rätt i dvd-uthyrningsbutikens djungel

Har du någonsin villrådigt stått där i dvd-uthyrningsbutiken och desperat letat efter en film som tycks någorlunda hyrbar?
Har du någonsin suttit i salongen på bio tittandes på trailers för kommande filmer och tänkt: ”den filmen ska jag hyra när den kommer ut på dvd”?

Såklart att du har!

Av någon outgrundlig anledning så tycks det aldrig finnas någon vettig film att hyra de gånger man bestämmer sig för att sätta sin fot i hyrbutiken. Samtidigt verkar det finnas en hel del filmer som man ser reklam för på bio - som man förvisso inte skulle kunna tänka sig att betala hundralappen för att se på bio, men däremot mycket väl skulle kunna tänka sig att hyra när de kommer ut på dvd. Dessa två faktum i kombination utgör helt klart ett mysterium.

Med lite framförhållning och ett anteckningsblock kan du dock försäkra dig om trevligare hemmakvällar framför dvd’n.
Anteckna helt enkelt vid varje biobesök namnet på de kommande filmer som du skulle kunna tänka dig att se när de släpps på dvd.
Ditt lilla anteckningsblock tar bort villrådigheten vid nästa besök i uthyrningsbutiken.

Hotta upp drinkarna med geléråttor

Tillhör du den skara av människor som gärna imponerar på vännerna med nya spännande inslag på såväl meny som drinklista på dina bjudningar? Kanske känner du ibland att idéerna börjar tryta.

Gör då så här:

Bege dig till närmsta butik som tillhandahåller lösviktsgodis av hög klass. Inhandla ett hekto med de klibbigaste sega geléråttorna du kan finna (just klibbighets-kriteriet utesluter en hel del kvartersbutiker med ett lager av torra sega geléråttor som härstammar från gamle kungens tid. Det gäller alltså att vara selektiv just i denna del av processen). Fäst sedan råttorna på insidan av drinkglasen och häll därefter upp drycken. Vips så har du plötsligt förvandlat den tristaste Gin och Tonic till en exotisk extravagans!

Varningstext: Då gelatinen i sega geléråttor innehåller gamla grisar och andra saker härstammandes från djurriket är detta tips inget som rekommenderas för vegetarianer.