Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

30 april 2008

Meverka i tv som ett proffs

I dagens tidevarv då nya tv-kanaler poppar upp som svampar ur jorden ökar onekligen sannolikheten för vanliga dödliga människor att bli intervjuade i tv. Inte sällan ser man till följd av detta individer i rutan som i sin stora förtjusning över att få vara med i tv nervöst och i ett rasande tempo försöker få fram sitt budskap i en enda sörja.

För att undvika att riskera att du sällar dig till denna samling jönsar när det oväntat och hastigt vankas tv-medverkan vill vi tipsa dig att ha följande små pekpinnar i bakhuvudet:

- Se bekväm ut
Försök att etablera en sympatisk aura kring dig som signalerar stabilitet och harmoni. Flacka inte med blicken utan fäst denna tryggt vid reportern (Givetvis går det bra att vända blicken åt något annat håll, exempelvis när du samlar tankarna inför ett svar, men försök i sådana fall undvika att titta direkt in i kameran eller blicka upp i luften då det kan ge ett intryck av osäkerhet).

- Ta det lugnt
Inte sällan vill medverkande i tv försöka få fram så mycket som det bara kan på den tid de får prata. Det känns som att de likt Piff och Puff på julafton vill ha sagt allting på en gång. På så sätt framstår deras budskap ofta som rörigt och osammanhängande. Undvik detta misstag genom att prata lugnt och pedagogiskt. Ta den tid du behöver, ingen stress!

- Fall inte i utmattningsfällan
I händelse av att du intervjuas av en reporter som vill ha dig med i ett nyhetsinslag så är det inte ovanligt att denne vill ha kärnfulla uttalande från dig som kan vinklas till sensationsnyheter. Om det inte handlar om direktsändning så använder reportrar sig ibland av en sorts utmattningstaktik. De återkommer under intervjun med samma fråga om och om igen i lite olika skepnader. Låt dig inte stressas till att inskränka dina svar till förenklingar som sedan kan verka till din nackdel i intervjun utan ta din tid att svara på det sätt du vill varje gång.