Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

25 augusti 2007

Fråga om dröjsmål på ett finare sätt

Finns det något segare än att sitta vrålhungrig på en restaurang och vänta på sin mat efter att ha gjort sin beställning för en halv evighet sedan?

Ja, givetvis finns det massvis av saker som är betydligt segare än detta.
Att få vänta några minuter extra på sin måltid är faktiskt så nära ett betydelselöst i-landsproblem som det går att komma. Men inte desto mindre kommer här ett användbart tips på hur du kan uppmärksamma servitören på att du är missnöjd med restaurangens dröjsmål utan att framstå som snorkig eller otrevlig - och därmed inte bränna dina chanser till bra service.

Gör på följande sätt: Påkalla servitörens uppmärksamhet och fråga vänligt om du skulle kunna få lite mer is till drickan i ditt glas samtidigt som du diskret visar att den befintliga isen har smält. Servitören kommer då omedelbart att förstå att du egentligen undrar varför din mat inte kommit in ännu, trots att det var längesedan du beställde (om inte annat så hjälper symboliken med den smälta isen till med detta). Han eller hon kommer dock att vara tacksam över att du inte beter dig snorkigt och respekterar dennes stressiga situation. Därför kommer du att antecknas som en vän i servitörens mentala bok och han eller hon kommer därför att se till att hädanefter blir den gäst som det blir viktigast att hålla på gott humör.

Observera: Det kan vara av stor strategisk betydelse att använda sig av detta tips. För om du istället vresigt skulle fråga om varför din beställning dröjer så länge (vilket ju är lätt hänt närman är hungrig och gnällig) skulle servitören göra bedömningen att du är så pass uppretad att förhoppningen om bra dricks redan har försvunnit all världens väg. Detta skulle således med största sannolikhet resultera i att du betraktas som ”körd” i detta avseende och du kan lika gärna vänta tills du fått ännu fler grå hårstrån.