Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

29 december 2009

Använd tekniken som ditt alibi

"Snabba omvärldsförändringar", "Teknikutveckling i raketfart", "En helt ny verklighet", etc. Det brukar inte sparas på krutet när den tekniska utvecklingen i samhället ska beskrivas. Integritet kontra teknik är en balansgång som ofta kommer på tapeten i dessa sammanhang. För visst är det så att individens integritet och därmed svängutrymme för att dra vita lögner om vad som denne gjort och inte gjort i olika sammanhang har onekligen minskat drastiskt i takt med att "storebrors" vakande öga blir allt mer finmaskigt.

Men ta det lugnt! Är du en lurifax som mer eller mindre saknar moraliska skrupler så kan tekniken fortfarande fungera som ett utmärkt alibi vissa situationer. Knepet är att utnyttja den till sin fördel. Här kommer ett tekniskt tips:

Ursäkten ”jag har inte fått ditt brev” är förvisso en klassiker från forna tider och även om det i dagens läge förmodligen mer än någonsin bör vara gångbart att skylla på utebliven brevutdelning så känns den väldigt förlegad. Folk skickar ju i ärlighetens namn knappt några brev nuförtiden.
”Jag har inte fått ditt mail” är en modern översättning på den klassiska ursäkten, men känns mer trovärdig om den kan backas upp med någon form av bevis – och den biffen fixar man på det enklaste sätt. Allt som krävs är lite tid och att din e-postadress inte har oändligt mycket lagringsutrymme.

Exempel: Låt oss säga att du arbetar som universitetslektor och att du har haft så mycket att göra så att du inte hunnit med att rätta de uppsatser som du lovat skulle varit rättade. Du vet att du närsomhelst kommer att få påminnelser via e-post från såväl kurssekreterare som uppretade studenter som undrar när du kommer att bli färdig med uppsatsrättande. Du vill i detta läget köpa dig tid, samtidigt som du inte vill se slö eller inkompetent ut. Gör då så här:

1) Ta reda på hur mycket lagringsutrymme din e-post har.
2) Skicka sedan gigantiska filer i en mängd som motsvarar det lagringsutrymme du har ledigt
till ditt eget konto.
3) När du närmar dig maxgränsen för kontots lagringskapacitet så fortsätter du att skicka tills det att kontot blir fullt och mailen börjar studsa tillbaka till avsändaren.
4) Håll dig undan och rätta dina tentor i lugn och ro från bitska påminnelsemail.

När du sedan är färdig med rättningen av tentorna och åter har rent mjöl i påsen så kan du låtsas som att det regnar. När studenterna frågar efter sina tentor kan du säga att tentorna varit rättade länge, men att du glömt bort att lämna ut dem bara. Om du har fått deras påminnelser? Nej, det har du inte men å andra sidan upptäckte du häromdagen att du hade problem med inkommande mail på din epost och att det visade sig att mailboxen var full.