Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

30 april 2008

Dominera i sten, sax, påse!

Sten, sax och påse – eller ”att klunsa” som leken även kallas – är onekligen populär att använda i tidsfördrivande syfte. Men leken måste i rättvisans namn tillmätas större betydelse än så, mycket större! Vi skulle till och med vilja gå så långt som att påstå att sten, sax och påse är ett av de enskilda beslutshjälpmedel som det senaste halvseklet påverkat mänskligheten mest – och utan att få rättmätigt med cred för det. Oj, det där lät dramatiskt!

För visst är det väl så? Att när man inte är överens om vad som ska göras, eller vem som ska göra vad så brukar sten, sax och påse vara behändigt att ta till för att nå ett avgörande. Det finns därmed all anledning att misstänka att sten, sax, påse även haft ett finger med i spelet i många av världshistoriens stora beslut.

Efter att ha sagt detta inser vi att tips om hur man i större grad kan bemästra denna typen av övning/lek måste vara värt sin vikt i guld?
Avgör själv:

Lekens idé

Som du redan känner till så går leken sten, sax, påse ut på att två personer vid en given signal med handen visar ett av just de tre tecknen sten, sax eller påse. Principen är enkel:

- stenen vinner över saxen
- saxen vinner över påsen
- påsen vinner över stenen

Om man önskar spela ”först till tre”, ”först till fem” eller i all oändlighet är upp till eget smak och tycke.

Det magiska knepet:

Hemligheten bakom framgångsrikt klunsande bygger på det vetenskapligt framforskade faktum att människor är väldigt dåliga på att generera slumpmässiga serier. Den enda jämvikten i spelteoretisk mening är att slumpmässigt spela de tre olika alternativen med samma sannolikhet. Detta innebär att om man klunsar med en stor mängd repetitioner så ska varje spelare spela respektive tecken lika många gånger.

Av någon outgrundlig anledning tycks dock människor ha en förkärlek för att spela de olika tecknen ungefär lika många gånger även vid få repetitioner (för att man känner att sannolikheterna för de olika tecknen borde återspeglas även vid ett litet antal repetitioner) – vilket i praktiken får till följd att de därför byter tecken väldigt ofta.

Denna tankeloop kan du raskt utnyttja till din fördel genom att spela samma tecken hela tiden och bli klunsningsdominant!

Passa dock på att smida medan järnet är varmt för när din motspelare väl har klurat ut din strategi så har detta tips förbrukat sitt värde.

Fler kluns-klurigheter:

Vi har för ovanstående tips fått vägledning från en av landets främsta experter på området. Som extra grädde på moset gav denne expert oss även bonustipset att det kan löna sig att inte spela sten-tecknet så ofta. Detta eftersom saxen enligt honom är det tecken som spelas mest sällan då det är "svårast att få till med fingrarna". Huruvida detta gäller endast när man klunsar mot personer som har klumpiga fingrar eller om tipset kan tillmätas en mer generell mening lämnar vi åt er att själva forska vidare i.

1 Comments:

  • At 11:03, Anonymous Anonym said…

    Du är ett GENI! Vill bara tacka dig för denna noga utformad forskning! Efter jag besökt denna sida har jag nu på heltid satsat på sten sax och påse. Inom en snar framtid hoppas jag på att kunna försörja mig på sten sax och påse. Återigen ett stort tack för att du öppnade nya dörrar för mig! /Ett sten sax och påse-fan!

     

Skicka en kommentar

<< Home