Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

23 augusti 2007

Ställ de rätta frågorna för att få de svar du vill ha

En fråga kan ställas på så många olika sätt. Uttrycket "som man ropar får man svar" stämmer faktiskt ganska bra. Beroende på hur man väljer att ställa en viss fråga kan man i stor utsträckning påverka vilket svar man får i retur.

Låt oss ta ett exempel: vi antar att du är en student som vill käka lunch på en restaurang. Du är dock osäker på om restaurangen erbjuder studentrabatt. Du tror dig veta att restaurangen tidigare har erbjudit studentrabatt, men just vid detta besöket så märker du att den skylt brukade deklarerade restaurangens rabatterade priser för studenter nu är borta.

Du bestämmer dig för att ställa följande fråga till personen som välkomnar dig i dörren:
- Ni har inte studentrabatt längre va?

Sannolikheten för att svaret kommer att bli negativt är överhängande.

Du väljer istället att formulera dig på följande sätt:
- Eftersom ni har studentrabatt här så jag skulle gärna vilja utnyttja den.

Du har nu lockat personen du pratar med att ge ett positivt svar. Dina chanser att få studentrabatt (även om den i själva verket kanske inte längre existerar) har ökat dramatiskt.

Brasklapp: Det har visat sig att ju närmare ägaren till restaurangen personen man möter i dörren är, desto större är sannolikheten till ett positivt svar om man använder sig av detta knep. Ibland så har ägaren gett strikta order till sina anställda om att studentrabatten under inga omständigheter gäller längre och då är spelutrymmet tämligen begränsat.