Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

28 augusti 2007

Korsa gatan och klara dig undan böter

Att gator endast ska korsas vid de ställen där det finns övergångsställ är någonting som vi fått lära oss sedan barnsben. Ibland känner man sig ändå busig och korsar gatan trots vid ställen där det inte finns något övergångsställ. Det kan i sådana lägen vara bra att känna till följande tips.

Lagen - i det här fallet Trafikförordningens (1998:1276) 7 kapitel, 3§ - säger att "fotgängare ska använda övergångsställe om sådant finns i närheten". Annars kan det bli böter av farbror Polisen.

Vad betraktas som "i närheten" kan vara svårt att veta. Skulle du ha oturen att bli haffad när du olovligt korsar gatan kan det vara bra att känna till att ett rättsfall från 1968 där en person som korsade gatan 50 meter från ett övergångsställe slapp böter.

Detta kan tolkas som att det - åtminstone för din plånbok - är tämligen riskfritt att korsa en gata om du befinner dig 50 meter från övergångsstället. Kanske kan du komma undan med färre meter också, men då tar du chansen att bli huvudfiguren i ett nytt rättsfall.