Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

26 november 2007

Konsten att få ut det mesta möjliga ur en 80-talsfilm

Det är fascinerande hur filmer som under en viss tidsepok nära nog ansågs vara mästerverk nuförtiden kan verka snarast banala. Nåja, det är väl i och för sig inte så konstigt att den första svartvita King-Kong filmen från 1933 i dagens ljus inte direkt framkallar kalla kårar hos publiken – men för den som vill se en 1980-tals klassiker utan att efteråt sitta med en känsla av att vara ”blåst på konfekten” kan följande tips vara på sin plats.

Det är bara att konstatera att en inte oväsentlig del av filmhistoriens klassiker gjordes på 1980-talet. Dödligt Vapen, Dirty Dancing, Snuten i Hollywood är bara några exempel. Ur ett nostalgiskt perspektiv kommer dessa filmer alltid att omges av ett magiskt skimmer. Men för den som en bit inpå 2000-talet bänkar sig framför någon av 1980-talets actionfilmer med nutidens förväntningar rekommenderar vi att använda nedanstående "deflator" för att få största möjliga utväxling och upplevelse.

Spänning
Ha rimliga förväntningar på spänning. Det är inte ovanligt att filmens skurk avslöjas inom filmens första fem minuter. I och med detta dör detta spänningsmoment mer eller mindre. Du som publik får istället lita till en annan typ av spänning då filmens hjältar famlar i mörkret utan att veta det som du redan vet – det vill säga att personen som alla i filmen tror är en hyvens medborgare egentligen är den stora skurken. Men givetvis behöver du inte bita på naglarna alldeles för mycket eftersom du innerst inne vet att hjältarna kommer att klara sig och till sist sätta skurken på plats.

”Snappy comebacks”
80-talets actionfilmer bygger i omfattande utsträckning på att bygga upp hjältens coolhetsfaktor. Hjälten är förvisso endast en vanlig dödlig människa, men förutom vissa hjälte-egenskaper har denne även utrustats med ett sjätte sinne för klockrena urcoola kommentarer – så kallade ”snappy comebacks”. När hjälten eller hjältinnan till exempel drämmer en planka rakt i plytet på en av skurkens hejdukar så säger han eller hon obligatoriskt någonting kul som ”den satt som en fläskläpp”. Dänger hjälten istället en surfbräda i huvudet på skurken så säger han eller hon "Surf's up, dude".

De obligatoriska nördgängen
Det var på 1980-talet som begreppet nörd (”nerd” på engelska) slog igenom med full kraft. Detta återspeglas mer än väl i årtiondets filmproduktioner. Varje 80-talsfilm att räkna med innehåller ett obligatoriskt nördgäng. Olika varianter på detta förekommer. Ibland kan till och med nörden utvecklas till att vara filmens hjälte eller åtminstone en av hjältarna.

Vi tror att 80-tals actionrullen blir avsevärt mycket mer njutbar med rätta förväntningar. Deflatorn sätter dina förväntningar på rätt kurs.

08 november 2007

Boka semestertjänster hemifrån

Att planera en utlandssemester brukar vara en rolig och förväntansfylld aktivitet. Att titta på kartan, söka information och lägga upp planerna är ett spännande sätt att förbereda sig för äventyret. Ofta blir det något av en sport att genom sökande på internet finna de absolut lägsta priserna för en del tjänster du under semestern tänker konsumera.

Tro det eller ej - du har faktiskt en del att vinna på att inte bara stirra dig blind på de kronor du kan spara genom att surfa runt, utan också väga in de potentiella besvär du kan tänkas slippa genom att boka via ett svenskt företagsalternativ (som kanske är lite dyrare).

Ju större risken för strul är desto smartare är det att följa detta tips. Det är alltid tryggare att hålla sig på mammas gata, lyder tipset.

Ett exempel: Du tänker hyra bil några dagar på semestern. Du kan säkert spara några hundralappar genom att boka genom ett lokalt företag i det land du ska semestra. Det är då du ska komma ihåg att det inte är alla länder som har samma konsumentlagstiftning som Sverige. Skulle det bli någon form av strul med bilen så är det mycket enklare att ha ett svenskt företag som motpart i de diskussioner som kan komma upp i efterhand. Ett företag som talar samma språk som du och med en lagstiftning som du är mer bekant med är onekligen lättare att handskas med.

07 november 2007

Tillämpa alltid 48-timmarsregeln

I stridens hetta sägs och görs många saker som man i efterhand önskar vore ogjorda. Detta är ett notoriskt faktum som varit känt sedan gamle kungens tid (och förmodligen ett antal hundra år tidigare än så om vi ska vara riktigt korrekta). Det finns således en form av sund efterklokhet som dock tycks vara som bortblåst när man uppretad och arg står där inför faktum.

Det finns otaliga exempel på situationer som börjat med ett litet missförstånd som lätt hade kunnat redas ut, men som på grund av en kedja av ogenomtänkta handlingar har vuxit till en enda stor soppa. Faktum är att det ofta är den ogenomtänka reaktionen på en liten provokation som är den som får upphovsmannen att hamna i klistret. Historien talar sitt tydliga språk.

Här kommer därför ett tips som bombsäkert minskar risken för att du gör ögenomtänkta och överilade gärningar som sedan ger dig problem (även om nolltolerans är svårt att efterleva).

Tipset kallas för 48-timmarsregeln. Denna regel innebär kort och gott att du alltid väntar 48 timmar innan du replikerar på någonting som du anser vara ett påhopp eller provokation.

Här följer ett exempel:

Om grannparet i lägenheten bredvid skriver en lapp till dig med klagomål på att han/hon tycker att du har ljudet för högt uppskruvat när du sent på kvällarna tittar på TV och att detta stör deras lilla bebis så.....

...går du inte mitt i din upprördhet över till grannen och syrligt påpekar att de minsann inte ska kasta sten i glashus eftersom deras lilla bebis ofta väcker dig med sina skrik mitt i natten. I stället väntar du 48-timmar och när du knappt är upprörd längre går du ödmjukt över till grannen och försöker i samförstånd finna en lösning. Vips, så har en potentiell grannfejd enkelt eliminerats.