Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

07 november 2007

Tillämpa alltid 48-timmarsregeln

I stridens hetta sägs och görs många saker som man i efterhand önskar vore ogjorda. Detta är ett notoriskt faktum som varit känt sedan gamle kungens tid (och förmodligen ett antal hundra år tidigare än så om vi ska vara riktigt korrekta). Det finns således en form av sund efterklokhet som dock tycks vara som bortblåst när man uppretad och arg står där inför faktum.

Det finns otaliga exempel på situationer som börjat med ett litet missförstånd som lätt hade kunnat redas ut, men som på grund av en kedja av ogenomtänkta handlingar har vuxit till en enda stor soppa. Faktum är att det ofta är den ogenomtänka reaktionen på en liten provokation som är den som får upphovsmannen att hamna i klistret. Historien talar sitt tydliga språk.

Här kommer därför ett tips som bombsäkert minskar risken för att du gör ögenomtänkta och överilade gärningar som sedan ger dig problem (även om nolltolerans är svårt att efterleva).

Tipset kallas för 48-timmarsregeln. Denna regel innebär kort och gott att du alltid väntar 48 timmar innan du replikerar på någonting som du anser vara ett påhopp eller provokation.

Här följer ett exempel:

Om grannparet i lägenheten bredvid skriver en lapp till dig med klagomål på att han/hon tycker att du har ljudet för högt uppskruvat när du sent på kvällarna tittar på TV och att detta stör deras lilla bebis så.....

...går du inte mitt i din upprördhet över till grannen och syrligt påpekar att de minsann inte ska kasta sten i glashus eftersom deras lilla bebis ofta väcker dig med sina skrik mitt i natten. I stället väntar du 48-timmar och när du knappt är upprörd längre går du ödmjukt över till grannen och försöker i samförstånd finna en lösning. Vips, så har en potentiell grannfejd enkelt eliminerats.