Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

25 april 2008

Tajma dina måltider efter länders restaurangkultur

Vi kan inte låta bli att vara lite stolta över att lyckas klämma in ett och annat internationellt tips i vår samling. Inte nog med att vi inbillar oss att det får oss själva att framstå en aning mer som de globetrotters vi gärna vill uppfattas som, det kan i dessa tider av globalisering och internationalisering kännas snudd på obligatoriskt med lite internationell touch för en tipssamling att räkna med.

Hursomhelst, för dig som tänker resa till Afrika kommer här ett tips utöver de vanliga trista (som att inte glömma vaccinera sig mot diverse saker, köpa ett förråd malaria-profylax och kanske till och med ta med lite svenskt godis i fall abstinensen skulle bli för svårhanterbar).
I Sverige går vi oftast på restaurang när vi känner att det börjar kurra i magen, beställer och förväntar oss därefter att maten ska anlända 15-30 minuter därefter (lite beroende på servitörens kompetens och hur mycket restaurangen har att göra).

Efter att ha besökt Tanzania kan vi konstatera att dessa livsnjutare inte har samma stressiga perspektiv som vi svenskar ibland kan ha. De där 15-30 minuterna som i Sverige förlöper i väntan på att den beställda maten ska komma in kan i Tanzania (i synnerhet på Zanzibar) lätt bli både två och tre timmar.

För dig som känner att du utan mat lätt kan bli lite vresig och pådåligt humör vill vi därför föreslå följande tips:

När du känner dig behagligt mätt och tror att du skulle vilja äta igen inom 2-3 timmar, gå till den restaurang där du önskar intaga taffel. Kolla in menyn och beställ vad du och ditt sällskap önskar äta. Säg sedan en tid då du önskar få maten serverad (säg gärna 20 minuter tidigare än när ert sällskap egentligen tänker anlända). Sedan går du och gör roliga grejor såsom lite sightseeing, avkoppling på stranden eller vad du nu känner för. När det börja närma sig tiden som ni avtalade för att maten skulle vara klar går du i sakta gemak tillbaka till restaurangen. Kulturerna möts! Ingen blir missnöjd, hungrig eller på dåligt humör!

Fotnot:
I vilken omfattning tipset är generaliserbart till andra afrikanska länder lämnar vi upp till läsaren att själv utforska.