Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

23 april 2008

Konsten att uppskatta amerikanskt kaffe (och kebab-pizza)

Tycker du måhända att amerikanskt kaffe är blaskigt skit? Vi snackar det kaffe du får på Dunkin Donuts och International house of pancakes, där den minsta koppen är minst en halv liter.

Knepet att uppskatta detta kaffe, är att inte tänka på det som kaffe alls. Tänker man kaffe tänker man starkt, svart, kanske svenskt kafferep, kanske syd-europeiskt starkt espresso. Då blir man synnerligen besviken på amerikanskt kaffe, därom råder inget tvivel. Förväntningarna spelar ju enorm roll för produktupplevelsen.

Således: Tänk på det amerikanska kaffet, inte som kaffe, utan som en underlig svart måltidsdryck. Huxflux blir det helt okej, precis som andra etno-påfund upplevs helt ok. Efter maten, kan man med fördel ta en kopp kaffe på starbucks.

Tipset är generaliserat utifrån ett tips jag fick från en italienare bosatt i sverige. Han tyckte kebabpizza var väldigt äckligt, tills han slutade tänka på det som pizza överhuvudtaget. Istället var det en underlig svensk måltid som han fann helt okej och efter ett tag började gilla.

Kanske funkar tipset på ännu fler fenomen och samhällsinstitutioner? Polisen? Universiteten? Möjligheterna är oändliga!