Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

22 april 2008

Förbättra din potential som talare

”Jag är ju ingen talare, men....” är en inledning som du säkert hört både en och flera gånger vid tal på bröllop, födelsedagar och andra högtider. Inte sällan lyckas talaren därefter att med sitt fortsatta anförande på punkt efter punkt bevisa hur sann denna inledande utsaga faktiskt var.

Övning ger färdighet brukar det heta och att bli en riktigt slipad talare kräver viss träning. För att kunna framföra någonting på ett stilfullt och elegant sätt är dock det första steget att ha någonting att säga. För auditoriet märker fortare än kvickt om en talare försöker koka allt för mycket soppa på en spik. Och det är i dessa fällor som även de mest slipade talare ibland vandrar rakt in i.

Räck upp en hand om du någonsin inför en fest tänkt dig att hålla till till jubilaren, brudparet, personen som tar examen etc. och känt att det inte borde vara några som helst problem - någonting som du fixar med vänsterhanden - men ändå likförbannat sitter med totalt stillestånd i skallen när du dagarna innan ska förbereda ditt framförande. Du är förmodligen i ganska gott sällskap.

Testa att göra så här:

Ett sätt att underlätta för sig själv inför framtida tal är att skapa din egen lilla tal-anteckningsbok som du alltid ska försöka ha så tillgänglig som möjligt i det dagliga livet.

Denna bok delar du upp i två delar. I den första delen noterar du efter hand som du hör roliga anekdoter i olika sammanhang, exempelvis när två medpassagerare på bussen samtalar om något, när du läser någon kul fakta i tidningen eller på ett föredrag får reda på en kul statistisk uppgift. Om du inte slarvar med att anteckna varje gång du hör något kul så kommer du efter hand som tiden går att ha en ganska välfylld första del av din tal-anteckningsbok.

I den andra delen av anteckningsboken antecknar du roliga minnen som du upplevt tillsammans med dina vänner, och roliga egenheter som dina kompisar gett uttryck för i olika sammanhang. Även denna delen av din tal-anteckningsbok kommer efter hand att fyllas på ordentligt.

Vips så har du efter en viss tid en riklig bank med underlag att bygga vidare på när du framöver blir bjuden på fest och förväntas säga någonting spetsfundigt och uttänkt.

Det fina med att talboken är uppdelad i dels generella anekdoter (del 1) och dels personspecifika anekdoter (del 2) är att det finns saker att falla tillbaka på antingen om du endast behöver fylla ut ditt tal med någon generell lustighet, men i synnerhet uppstår det oanade möjligheter att kombinera personspecifik information från del 2 med lustigheter från del 1 som det går att spinna vidare på. Det kan bli hur kul som helst!

Ps.
Det kan tyckas att detta tips är lite väl uppenbart enkelt. Som att slå in öppna dörrar kanske. Vår egenhändigt genomförda (och inte särskilt vetenskapliga bör tilläggas) undersökning visar å andra sidan att även om många tänkt tanken att skapa sin egen talar-anteckningsbok så är det ingen som kommit sig för att göra det i praktiken. Fungerar detta tips som en påminnare för att ta tag i saken så blir ingen gladare än vi.