Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

25 april 2008

Skaffa dig ett övertag i förhandlingar och affärsuppgörelser

Kanske har du sett ett visst företags reklam för sina luktegottsprodukter. ”Because first impressions last” säger en len röst medan företagets produkt - en deodorant - sprayas på en nyduschad person. Att ett första intryck är kraftfullt är de flesta av oss överens om. Väl medvetna om detta notoriska faktum kommer här ett litet tips för hur du kan använda det första intrycket till din fördel i förhandlingar och affärsuppgörelser.

Använd följande metod:

Det första intrycket ger du i dessa sammanhang i samband med den hälsningsfasen och den sedvanliga handskakningsproceduren innan själva förhandlingarna börjar. Det är redan här som du skaffar dig det psykologiska övertaget genom att med ett bastant och robust handslag greppa tag i din motparts hand. Observera dock att istället för att föra handen hela vägen fram till ett stabilt handslag för båda parter så greppar du istället tag om motpartens hand lite innan du kommit ”hela vägen in” att mötas med handflatorna. Det vill säga, någonstans där fingrarna slutar och övergår till knogarna kopplar du ett kraftfullt grepp och skakar. Du signalerar med denna gest ditt psykologiska övertag och får din motpart att känna sig som en tarvlig sillmjölke.

Reflekterande kommentarer:

Det existerar (ännu) inte så värst många empiriska experiment i "skarpt läge" kring detta tips. Har man hela sitt liv övat på ett fast handslag (vilket åtminstone i västliga kulturen anses vara något fint och eftersträvansvärt) så brukar det kännas bättre om man får trycka handflata mot handflata med sin motpart. Men om du tänker efter själv så känns det irriterande när man skakar hand med någon som ”klämmer åt tidigare” så att man inte riktigt får ett bra grepp. Kombinationen att klämma åt om motpartens fingrar kombinerat med ett bra tryck har alla möjligheter att få önskad effekt.