Tips och trix i vardagslivet

Beskrivning? Rubriken säger väl tillräckligt?

26 april 2008

Lär dig offsideregeln i fotboll

Våren är en årstid som innebär grönska, grillkvällar och sjungande fåglar. Men inte bara det! Våren innebär också att fotbollssäsongen drar igång med buller och bång. Kvällstidningarnas sportbilagor fullkomligt fylls med fotbollsartiklar av varierande sort. Inte sällan ser man såväl i samband med matcher lite högre upp i seriesystemet som på ungdomsnivå fenomenet med familjemedlemmar som ”följer med på fotboll” och som från förra säsongen (då de följde med på någon enstaka match) glömt hur offsideregeln fungerar.

- Göte, när är det nu det blir offside igen?

Låter det bekant?

Till denna entusiastiska men aningen mer sporadiska fotbollsbesökares ära känns det i varje seriös tips och trix-samling på sin plats med en genomgång:

Varför offside?

För att spelet ska bli mer njutbart för såväl spelare som åskådare så har många lagsporter infört en s.k. offsideregel. Detta i princip för att motverka att någon lat och egocentriskt lagd spelare parkerar uppe vid motståndarnas mål för att vänta på tjongbollar som denne kan peta in med endast målvakten som sista utpost (på engelska brukar detta kallas ”cherry-picking” då man av denna verksamhet sällan blir särskilt svettig). I ishockey så har man valt att lösa saken med zoner som avgränsas med en ritad linje. Och enkelt nog måste pucken vara först in i offensiv zon innan någon spelare i det anfallande laget är det – annars är det offside!

Offsideregeln i fotboll

I fotboll är det lite klurigare med att avgöra när det är offside. Istället för att ha en uppritad offside-linje på planen måste man som åskådare (men framförallt som domare) istället tänka sig en imaginär linje som går parallellt med försvarande lags mållinje och som hela tiden följer den utespelare i det försvarande laget som är närmast egen mållinje (målvakten räknas inte i detta sammanhang). När en passning slås av det anfallande laget så får alltså ingen spelare i detta lag befinna sig mellan försvarande lags sista utespelare och försvarande lags mållinje – vilket man håller reda på med den imaginära linjen. För om så är fallet är det offside och det försvarande laget får bollen genom en frispark!

Situation 1:

När spelaren i det anfallande (gula) laget spelar bollen till sin kollega så befinner sig denne mellan den imaginära linjen och mållinjen. Alltså är det offside!



Situation 2:

När spelaren i det anfallande (gula) laget spelar bollen till sin kollega så befinner sig denne på rätt sida om den imaginära linjen. Därför är det inte offside och spelet kan fortsätta.